tisdag 4 december 2012

God gryta på fläskkött

 En härlig vit och kall dag är det här då det snöade ordentligt igår och Lars fick äntligen användning för snöslungan som vi så klokt investerat i. Börjar få riktigt julfeeling nu när det är så vackert ute. 

För ett tag sedan gjorde jag en god köttgyta på en bit skinkstek som jag nu tänkte dela med mig av receptet. Det är ett riktigt enkelt recept som passar bra som vardagsmat. Vill man att det ska gå fortare kan man ju förbereda köttet dagen innan och bara slänga ner grönsakerna när man kommer hem från jobbet så står maten på bordet snabbt som ögat!

Fläskköttgryta med grönsaker  4 port

1 bit skinkstek eller annat fläskkött  ca 500 g 
1 stor gul lök
smör
salt, peppar
chiliexplosion el annan chilikrydda
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver gärna stark
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 liten burk champinjoner
3 paprikor olika färg
1 burk hela körsbärstomater
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
ca 1 msk finriven färsk ingefära

Skär köttet i bitar och stek i smör med salt, peppar och chilikrydda. Hacka löken och tillsätt tillsammans med curry och paprikapulver. Stek en stund till och häll sedan på vatten och fond. Småkoka under lock tills köttet börjar bli mört, ca 1 timme. Skär paprikor i bitar och tillsätt tillsammans med champinjoner och tomater. Koka några minuter och rör ihop mjöl och grädde till en redning och tillsätt under omrörning i grytan. Rör till sist ner ingefära och låt allt småkoka ihop några min. Servera med ris!

4 kommentarer:

  1. Den var bra, men jag använde färska champinjoner och körsbärstomater

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju såklart bra det också. Man tager vad man haver... eller vad man gillar bäst!

      Radera
    2. Använde du färskt kött, nygjord kalvfond och minutfärsk grädde också? ;) Onödig kommentar. Bra recept Therese!

      Radera
  2. Hade i mer vatten & fond. Tillsatte 1/2 färsk chili och slantade morötter. Jättegott

    SvaraRadera