torsdag 22 december 2011

3 sorters julgodis!

Julen närmar sig med stormsteg nu och ibland känns det som att jag skulle vilja trycka på pausknappen.... men samtidigt är det ju roligt också och jag gillar ju att "pyssla" och stöka på med julmat och julgodis. På tal om julgodis kör jag nu en slutspurt på det och här kommer recept på 3 sorters smarrigt julgodis som också är jätteenkla att göra. Helt underbar chokladtryffel med limesmak som bara smälter i munnen, klassiska supergoda mozartkulor och chokladdoppad riskola som också blev jättegod!
 Vit chokladtryffel med lime

200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
rivet skal av 2 lime

Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör ner vit choklad. Rör tills det smälter. Tillsätt finrivet skal av lime och ställ kastrullen kallt tills smeten stelnat. Ta upp en liten klick smet med hjälp av en tesked. Forma klicken till en liten boll och rulla den i strösocker eller i florsocker. Förvaras kallt!
Mozartkulor

mandelmassa
nougat
smält choklad

Skär nougat i små bitar. Skär mandelmassa i tunna skivor. Lägg nougatbiten på mandelmassan, vik ihop och rulla till en boll. Ställ kallt en stund och doppa de sedan i smält choklad. Förvaras kallt!
  Chokladdoppad riskola

3 msk vispgrädde
25 g smör
3 msk strösocker
1 msk honung
1 msk ljus sirap
3 dl vårgårdaris

Koka upp allt utom vårgårdaris och koka till kolakonsistens i ca 3 min. Ta kastrullen från plattan och rör ner riset. Klicka smeten som små toppar på ett bakplåtspapper. Låt det stå kallt och stelna. Doppa botten i smält choklad. (Mina blev så fula och kladdiga så jag valde att doppa hela i choklad och lägga i småbrödsformar. De blev då lite finare och riktigt goda!) 

3 kommentarer:

  1. jag gjorde de vita chokladtryfflarna men fick lov att ha i dubbelt med choklad för att de inte stelnade, blev dina bra på en gång?

    SvaraRadera
  2. Jag hade mina i kylen över natten och smeten stelnade så att jag kunde forma de till bollar men de mjuknade fort i rumstemperatur upptäckte jag. Måste förvaras i kylen och ätas direkt därifrån. Att ha i mer choklad är nog ingen dum ide så det ska jag absolut testa till en annan gång!

    SvaraRadera