tisdag 27 december 2011

Fylld fläskfilè och potatisgratäng

Hoppas att ni alla har haft en bra julhelg. För min del har det varit en mycket bra helg med massa god mat och julklappar ♥ dock kändes den lite för kort. Jobbade igår så nu är verkligen vardagen igång. Jobbar sen resten av veckan inklusive nyårs, är endast ledig på torsdag. För många börjar det nog planeras inför nyårsfesten så jag tänkte komma med ett litet tips på mat som både är god och enkel att tillaga. Fylld fläskfilé som tillagas i ugnen och en god krämig potatisgratäng till det....Mums!
 Fylld fläskfilé  4 port

1 fläskfilè
1 bit fetaost
½ kruka färsk basilika
ca 10 st soltorkade tomater på burk
salt, peppar
1 msk olja
1 msk soja

Skär ett djupt snitt i filén men inte helt igenom. Hacka tomaterna och basilikan, smula osten och blanda ihop allt. Krydda filén med salt och peppar och fyll den med blandningen. Fäst gärna ihop skåran med steksnöre eller blötlagda grillpinnar av trä. Det måste inte vara helt tätt utan bara för att förhindra att köttet fläker upp. Blanda samman olja och soja och pensla köttet med blandningen. Tillaga i  175 grader i ca 30 min. Skiva upp och servera med potatisgratäng.
Potatisgratäng  4 port

ca 12-16 skalade potatisar beroende på storlek
1 vitlöksklyfta
4-5 dl gräddmjölk el matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl riven ost gärna lagrad
salt, peppar
Koka upp grädden i en stor kastrull tillsammans med buljongen, börja med 4 dl grädde. Skiva under tiden potatisen och lägg sedan ner de direkt i kastrullen. Pressa ner vitlöken och låt det småputtra ca 5 min så att det blir krämigt. Späd ev med mer grädde om det verkar för torrt. Det får inte heller bli för löst då riskerar man att få en rinnig gratäng. Smörj en ugnsform och fördela en tredjedel av potatisen i formen. Strö på lite salt och peppar och riven ost. Lägg på ett nytt lager potatis, salt, peppar och ost. Sen ytterligare ett lager potatis, salt, peppar och riven ost. Obs! Se till att all vätska kommer med i formen. Gratinera i 200 grader i ca 30 min eller tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk.

TIPS 1: Om man vill kan filén skivas upp, läggas tillbaka i formen. Strö på finhackade färska tomater och strö på god riven ost och gratinera i 250 grader tills osten smält. Blir mycket gott!!!

TIPS 2: Variera rätten med att fylla filén med cantadou vitlöksost, färsk hackad timjan och finhackade färska tomater. Mumsfilibabba! 

2 kommentarer: