måndag 16 januari 2012

Hemmagjord apelsinsaft

Hemmagjord apelsinsaft är typ den godaste saft som finns (i alla fall den här årstiden). Den är dessutom nyttig och fullproppad med C-vitamin. Och inte nog med det...den är jätteenkel att göra och tar inte alls lång tid. En bra juicepress är dock att föredra. Ni måste bara prova, smakar verkligen apelsin och går absolut inte att jämföra med de man köper på affären!
Apelsinsaft  ca 1½ liter

1 kg eller 6-8 apelsiner (helst tunnskaliga)
9 dl strösocker
1 msk citronsyra
5 dl vatten

Skala av det yttersta på apelsinerna. Se till att inte få med de vita. Lägg skal, socker och citronsyra i en stor bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Rör om så allt blandas och sockret löser sig. Låt det stå tills det svalnat. Rör om nån gång då och då. Dela apelsinerna och pressa ur saften. Blanda ner saften i lagen när den svalnat och rör om. Jag tillsätter även allt fruktkött.

Sila saften och häll upp i flaskor, helst mörka eftersom c-vitamin är känsligt för ljus. Förvara saften i kyl.
Bland det godaste som finns!!!

3 kommentarer:

  1. Härligt med en matblogg från Skellefteå :)

    SvaraRadera
  2. Lite dum fråga men måste man späda ut saften eller går det att dricka direkt ur flaskan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fråga är dum...Jag har helt glömt att skriva att saften är koncentrerad så man späder ut den precis som vanlig saft. :)

      Radera