torsdag 26 januari 2012

Fylld köttfärslimpa

Den här rätten gjorde jag för ett tag sedan då jag hade lite "kylskåpsrens". Det blev verkligen jättegott! Man kan förstås fylla färsen med det man själv har hemma i kylen och tycker om. Både gott och praktiskt är det att steka potatis och grönsaker vid sidan om i samma form.
Fylld köttfärslimpa  4 port

500 g köttfärs
2 msk potatismjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
ev lite mjölk

Fyllning:
½ burk creme bonjour dessertost svartpeppar/dill 
ca 100 g chorizosalami
5 färska champinjoner
riven ost

Grönsaker:
potatis
morötter
lök
olja
salt, peppar, rosmarin

Blanda färsen med potatismjöl, ägg och kryddor. Tänk på att inte krydda färsen för mycket om man har en kryddig/salt fyllning. Anpassa kryddningen efter det. Späd ev med lite mjölk, men färsen ska vara lite fastare när man ska fylla den. Lägg ut ett bakplåtspapper på arbetsbänken och bre ut färsen på det, men inte för tunt. Hacka champinjoner och salami fint.
Bre försiktigt ut dessertosten på färsen och fördela salami och champinjoner på. Strö på riven ost. Vik in kortsidorna med hjälp av papperet. Rulla sedan ihop färsen som en rulltårta och placera den i en oljad långpanna.
Skala och skär potatis i halvor eller klyftor och morötter i stavar. Klyfta löken. Blanda grönsakerna med olja, salt, peppar och torkad rosmarin. Fördela grönsakerna runt färsen och ringla lite flytande margarin på färsen. Stek i 225 grader i ca 30-40 min. Ta ut och rör om bland grönsakerna efter halva tiden.
Super-duper-gott!!!

1 kommentar:

  1. Verkligen super-duper god maträtt och så festlig variant på köttfärs att det också passar som bjudrätt! Jag gjorde en egen fyllning som bestod av: Cream cheese naturell, små milda soltorkade tomater, lite smulad fetaost, parmesanost och pizzakrydda - helt fantastiskt gott! Serverade även rödvinssås till som passade perfekt till den lite "italiensk-inspirerade" fyllningen.

    SvaraRadera