tisdag 24 januari 2012

Pepparrotskött

I söndags gjorde jag pepparrotskött till middag. Var jättelänge sen jag gjorde det och på lördag hittade jag en jättefin bit högrev på affären och kom på att jag minsann skulle koka pepparrotskött. Det blev såååå otroligt jättegott!!! Förstår inte varför man inte gör det oftare. Gammal traditionell husmanskost är ju bland det absolut bästa som finns. 
Pepparrotskött  4 port

ca 1 kg högrev 
3 liter vatten 
4 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1-2 morötter
1 stor gul lök
1 bit rotselleri

Sås:
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
buljong från köttet (ca 4-5 dl)
ca 1 dl grädde
färsk riven pepparrot (ca 1 dl)

Mäta upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt kryddor och grönsaker som skalats och skurits i mindre bitar. Låt det koka upp. Dela köttet i 2-3 delar och lägg ner de i kastrullen. Låt sedan köttet få småkoka tills det är alldeles mört och faller sönder. Det tar ca 3 timmar. 
Smält smöret och rör ner mjöl. Späd med buljongen från köttet till en ganska tunn sås. Låt den få sjuda en stund. Tillsätt lite grädde för att runda av smaken. Riv pepparroten fint och rör ner i såsen. Smaka av efter hand. Styrkan på pepparroten kan variera mycket. Späd ev såsen med mer buljong eller grädde om den verkar tjockna.
Dela upp köttet i mindre bitar och servera med kokt potatis, kokta morötter och den goda såsen!

OBS! Spara ev buljong som blir över. Sila och frys in och använd för att tex koka köttsoppa på senare. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar