fredag 3 augusti 2012

Rabarbersaft

Rabarbern har verkligen växt som ogräs denna sommar, men nu verkar den vara inne på sluttampen så då gäller det att ta vara på de sista stjälkarna och göra nåt gott. För en dryg vecka sedan kokade jag rabarbersaft som blev huuuur god som helst! Riktig sommarsmak på den saften:) 


Rabarbersaft  ca 2 liter 

2 kg rabarber
1 liter vatten
10 dl strösocker
2 krm natriumbensoat

Skölj rabarbern och skär i bitar, skala inte. Lägg över i en stor kastrull och häll på vatten. Koka upp och låt det sjuda under lock i ca 30 min. Rör INTE om. Häll sedan över allt i en silställning och låt saften få rinna av ordentligt. Även här ska man inte röra i rabarbern eftersom saften då kan bli grumlig. Häll över saften i en ren kastrull och tillsätt socker. Låt det koka upp och rör under tiden så sockret löser sig. Lös natriumbensoat i en lite mängd saft och rör sedan ner det i kastrullen. Häll upp saften i rena flaskor.

Blanda saften med vatten och tillsätt gärna is eller frysta jordgubbar vid servering.


2 kommentarer:

  1. Vilken härlig sommarbild! Saften ser helt underbar, måste testa att göra den, men det får nog bli till nästa rabarbersäsong! //kram maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hade tur att solen faktiskt sken just den dagen. Har ju inte varit så mycket av det i sommar. Saften blev verkligen underbar så den tycker jag du ska testa:) Den passar även bra att göra på den lite grövre tråkiga rabarbern så det är ju perfekt!
      Kram:)

      Radera