torsdag 16 augusti 2012

Kall laxpaj

Kalla pajer är verkligen perfekt mat en varm sommardag. Här har vi haft varma sommardagar hela veckan! Tror inte vi har haft så här många fina sommardagar i sträck tidigare i sommar.... Hursomhelst är denna paj riktigt god och bra mat som man förbereder kvällen innan och bara garnerar just innan servering. Snabbt som ögat står maten på bordet, eller på en picknickfilt kanske:)


Kall laxpaj  ca 6 port

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 dl finriven västerbottensost
100 g smör
nån msk vatten

Fyllning:
1 ask cantadou-vitlök,örter
3 dl creme fraiche
1 liten röd paprika
1 liten rödlök
200 g kallrökt lax
1 knippe färsk dill
1-2 tsk italiensk salladskrydda
svartpeppar

Blanda alla ingredienser utom vatten till pajdegen, gärna i matberedare. Arbeta ihop en smulig deg och tillsätt lite vatten åt gången. Degen ska bara precis gå ihop. Tryck ut i en pajform, lite större modell, eller 1 vanlig + 1 liten portionsform. Låt formen stå i kyl ca 30 min. Nagga och grädda sedan i 200 grader i ca 15 min. Låt den kallna.

Rör ut osten i creme fraiche. Försök att inte röra för mycket då kan den bli rinnig. Lägg osten i en bunke och börja med lite creme fraiche åt gången så går det bäst! Finhacka paprika och lök och rör ner. Hacka/strimla laxen och tillsätt, spara ev lite lax till garnering. Finhacka dill, men spar lite till garnering. Tillsätt dill och kryddor efter egen smak i röran och häll den i pajformen. Plasta och ställ i kyl till dagen efter. Garnera efter eget tycke och smak och servera med en sallad.

Pajen påminner en del om min kalla skaldjurspaj som ni hittar recept på HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar