söndag 20 maj 2012

Helgrillad fläskfilé och god sås

Som jag skrev igår så stod grillat på menyn, och grillat blev det! Helgrillad marinerad fläskfilé, ugnsrostade potatisskivor och en god kall sås. Riktigt gott! Helgrillat kött blir ju så otroligt saftigt och gott så det tycker jag absolut ni ska satsa på. Riktigt enkelt är det ju också bara man har en stektermometer. Såsen är jättegod och passar lika bra till fläskfilé som till kyckling!
 Helgrillad fläskfilé 3-4 port

1 fläskfilé
valfri marinad eller rub

Blanda ihop en marinad och lägg filén i en påse. Häll över marinaden och marinera några timmar. Jag gjorde en egen marinad och receptet hittar ni HÄR. Använder man rub så gnider man in det i köttet just innan man ska börja grilla. Förbered grillen med briketter i halva grillen. Grilla filén över glöd så den får fin yta. Flytta sen över köttet till halvan utan glöd, lägg på locket och grilla indirekt tills köttet har en innertemperatur på 70 grader. Ta upp det och vira in i grillfolie. Låt det vila några minuter och skär det sen i fina skivor.
Ugnsrostade potatisskivor

potatis
olja
salt,peppar

Skrubba potatisen, men behåll skalet. Lägg potatisen i en bunke och häll över olja. Krydda med salt och peppar. Rosta i 225 grader i ca 20-30 min eller tills de fått fin färg och är mjuka. 
Italiensk kall sås  4 port

2 dl turkisk yoghurt
5 soltorkade tomater i olja
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad persilja
1 msk olja (gärna från tomaterna)
flytande honung
salt,peppar

Finhacka tomaterna och blanda med yoghurten. Riv eller pressa ner vitlök efter smak. Tillsätt kryddorna och olja. Smaka av med honung och ev lite salt och peppar. Täck över och låt den stå i kylen nån timme innan servering. Om man vill kan man ta färsk basilika och persilja i sället för torkad. Man tar då ca 1 msk finhackad av varje.
Riktigt, riktigt gott!!! 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar