fredag 4 maj 2012

Helgrillad entrecote med whiskeysås

I söndags åt vi inte bara efterrätt utan vi grillade också. En hel bit entrecote blev de och till serverade jag potatisgratäng och whiskeysås. Att helgrilla en sån köttbit blir helt otroligt gott. Och har ni inte testat whiskeysås tidigare så kan jag verkligen rekommendera det också! Den passar lika bra till fläskfilé, och nej man behöver inte gilla whiskey för att gilla den här såsen. Den blir så himla god, tro mig!
Helgrillad entrecote  4-5 port

1 kg entrecote
caj`p:s rub (hade peppar denna gång)

Gnid in ruben runt hela köttbiten. Det ska vara mycket så i princip hela påsen går åt. Använd grillbriketter och fördela de i halva grillen. När man fått fin glöd grillas köttet till fin yta runtom. Flytta sedan över köttet till den del av grillen som är utan glöd. Lägg på locket och grilla till köttet har en innertemperatur på 55 grader. Ta det från grillen och vira in det i folie och låt det vila ca 10 min. Skiva upp det tunt och servera direkt!
Whiskeysås  ca 4 port

2 schalottenlökar
smör
2+2 msk whiskey
2 msk kalvfond
2 dl vatten
2-3 dl vispgrädde
maizena

Finhacka lökarna och fräs de mjuka i smör utan att de får färg. Tillsätt 2 msk whiskey, fond, vatten och grädde. Låt det småkoka ihop en stund. Tillsätt 1-2 msk whiskey, smaka er fram och red ev av såsen med maizena.  
Riktigt gott! Rena rama festmaten!

2 kommentarer:

  1. Hej. Letar whiskeysås och ramlade då in här. Hittade det jag sökte och lite annat gott med för den delen. Ha det gott!/Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Kul att höra att du hittat hit. Lycka till med whiskeysåsen och allt annat du känner för att testa! Karm:)

      Radera