onsdag 23 maj 2012

Sparrissoppa

Till middag igår lagade vi en heeelt fantastisk god sparrissoppa! Den färska sparrisen är ju som allra bäst nu och då är det bara att passa på och handla. Den ju också jättegod att lägga på grillen. Då brukar jag bara pensla den med lite olja och strö på lite salt och sen grilla den lite försiktigt över glöd, så gott! Välj grönsaksfond eller -buljong om du vill ha den helt vegetarisk.


 Sparrissoppa  4 port

2 knippen färsk sparris (500 g sammanlagt)
3-4 schalottenlökar
smör
5 dl vatten
3 msk kycklingfond
5 dl grädde (matlagnings går bra)
1 msk finhackad persilja (färsk el frusen)
ev salt, peppar

Skölj sparrisen noga och skär sedan av knopparna och lägg de åt sidan. Skär sedan av lite på ändarna bara för att få en renare snittyta. Skär inte bort mer för att de kan vara träiga, i en soppa spelar det ingen roll! Dela sparrisstjälkarna i ca 2 cm bitar. Skala och hacka löken. Fräs först lök i lite smör och tillsätt sen sparrisstjälkarna. Häll på vatten och fond och låt det småkoka under lock tills sparrisen känns ganska mjuk ca 15 min. Mixa allt slätt med en stavmixer och rör sen ner grädde och persilja. Låt det bli varmt och smaka av med ev lite salt och peppar. Lägg sparrisknopparna i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka upp och koka 1 min. Häll av vattnet och spola de direkt med kallt vatten så de behåller sin gröna färg och sin spänst. 

Topping:
2 dl creme fraiche
rivet skal av ½ citron
1 msk finhackad persilja
salt,peppar
citronsaft

Rör ihop creme fraiche, skal och persilja. Smaka därefter av med salt,peppar och citronsaft.
 Servera soppan rykande varm med en klick av röran och de fina sparrisknopparna. Underbart gott!!! Den fräscha röran med citron i blev verkligen pricken över i:et.
Underbar vårsparris med dessa vackra och goda knoppar. Var rädd om dem och lägg de inte i soppkastrullen utan servera de bara vid sidan om så de behåller sin spänst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar