tisdag 8 maj 2012

Trattkantarellsoppa

Gjorde igår en fantastisk god och krämig soppa på torkade trattkantareller. I svamptider tar man givetvis färska. Vanliga gula kantareller funkar ju såklart också! Men oj,oj,oj så gott detta blev! Passar lika bra som huvudrätt till 4 eller som förrätt till 6-8 personer. Servera med gott bröd till.
Trattkantarellsoppa  4 port

ca 20 g torkade trattkantareller
3 schalottenlökar
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter vatten
4-5 msk kycklingfond
3 dl grädde
(salt,peppar)
persilja

Lägg svampen i en bunke och fyll på med 5 dl av vattnet. Låt det stå och svälla en stund. Häll sedan av vattnet men spara det! Finhacka löken och hacka svampen fint eller grovt beroende på vad man föredrar. Stek lök och svamp i smöret en stund. Strö över mjöl och rör om. Späd med vattnet från svampen + 5 dl till. Rör om noga så inga klumpar bildas. Tillsätt fond, börja med den mindre mängden och smaka dig fram. Tillsätt även grädden och låt sen soppan småkoka i minst 30 minuter, men den blir godare ju längre den får sjuda. Rör om nån gång då och då så det inte sätter sig i botten. Smaka ev av med salt och peppar. Hacka gärna över lite färsk bladpersilja vid servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar