tisdag 21 augusti 2012

Silverkaka med vinbär

Idag är det mulet och regnet hänger i luften så jag har planerat för en bakdag. Resultatet av det kommer (förhoppningsvis) att dyka upp här så småningom. Tills dess kommer här ett smarrigt recept på en sockerkaka som bakas endast med äggvita, så det är perfekt om man har äggvita över och inte vill göra maränger. Kakan smaksatte jag med lite syrensocker, men annars kan man ta vaniljsocker eller lite rivet citronskal. 

Silverkaka

100 g smör
2 dl äggvita (ca 6 st)
1½ dl strösocker 
1½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver

Smaksättning: (välj 1 alternativ)
Byt ut ½ dl strösocker till syrensocker
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron

Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa äggvitorna till fast skum och tillsätt lite socker åt gången, även syrensocker eller vaniljsocker. Vispa rejält luftigt. Blanda alla torra ingredienser + ev citronskal i en bunke. Rör ner det smälta smöret och tillsätt sedan äggvitevispet lite åt gången försiktigt. Man börjar med en liten mängd och rör ner så smeten blir slät, sedan vänder man försiktigt ner resten med slickepott. Grädda kakan i en smord bröad form (ej för stor) i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min. Låt den kallna och toppa sedan med en enkel florsockerglasyr av florsocker, lite röd saft eller vatten+karamellfärg. garnera med färska vinbär.
Kakan blev både luftig och saftig. Man kan även dela den på mitten och fylla med tex mosade bär, sylt eller vaniljkräm så blir det som en liten tårta!


2 kommentarer:

  1. åå vad gott!:) har ju massa vinbär på tomten så måste göra nåt med dem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju riktigt gott och nyttigt med vinbär. Har du kollat in receptet på saft och sylt? Saften är en riktig höjdare och sen att göra sylt på bären som är kvar är ju toppen att ha i fil! Sen så brukar jag också plocka in i en liten skål och även ha lite färska bär i fil på morgonen. Sen förstås att passa på och baka kakor och använda bären där:)

      Radera