söndag 5 augusti 2012

Surströmmingsfest!

Surströmming....lika älskad som hatad. Här hemma är den dock bara ÄLSKAD!!! Vi tjuvstartade premiären som egentligen infaller  den 19:e augusti i år, eller om jag ska vara helt ärlig är detta något vi äter flera gånger under hela året. Ändå känns det lite speciellt just den där premiärdagen. En riktig surströmmingsklämma med alla goda klassiska tillbehör och några nya är verkligen inte fel:)


En äkta surströmmingsklämma, enligt mig....vansinnigt gott!!!
Ett riktigt gott ljusugnsbröd är ett måste!

Likaså finhackad lök, både gul och röd brukar jag ha, och tomater. Tomater har jag även hört ska ha en mildrande effekt på magen just vid suring. Jag brukar alltid hacka tomaterna då jag tycker det blir lättare att äta än skivade. Med skivade har hela mackan lust att rasa isär när man tar en tugga, så hacka är mitt tips!
Färsk finklippt dill att toppa mackan med!
Gräddfil, eller creme fraiche är också gott att toppa mackan med. Detta är dock något som blivit mer populärt på senare år. När jag var liten var det inget vi brukade ha, nu är det mer eller mindre ett måste....
Bordsdricka, klart bästa och godaste drycken till surströmming!!!
Västerbottensröra: 2 dl creme fraiche, 1½-2 dl riven västerbottensost, en gnutta salt och peppar, ev lite torkad dill. En jättegod röra att toppa mackorna med. Rekommenderas om ni inte testat det förr. Västerbottensosten passar riktigt bra ihop med suringen!
Västerbottenssmör: ca 1 dl finriven vb-ost/100 g mjukt smör. Äkta smör ska det vara! Bara röra ihop och tillsätt ev en gnutta salt. Helt galet gott och inte bara till surströmming.
Sådär ja, då var bordet dukat med alla tillbehör, kokt färskpotatis och firren har också kommit på plats. Bara att hugga in! Och glöm för allt i världen inte rejäla servetter (helst flera) och rensskålar.
Första mackan klar, bröd, smör, suring, potatis, lök, tomater, creme fraiche-röra och dill i den ordningen!
En surströmmingsfest bör också alltid avslutas med något sött och gott. Perfekt efter all den salta maten. Recept på denna goda kaka kommer senare i ett eget inlägg. Väl värd att vänta på kan jag lova...

Arlas hemsida kan ni läsa mer om surströmming. Klicka bara HÄR så kommer ni direkt till inlägget om surströmming! 

Ha det så gott alla!!!



8 kommentarer:

  1. Min släkt är helt surströmmingstokiga, jag har däremot inte hittat denna förtjusning ännu! Men vem vet det kanske kommer :)! Den goda efterrätten väntar jag däremot med spänning på :)!!

    SvaraRadera
  2. Eller är det lime och hallonpajen må tro :D??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa..men visst är det den!!! Så receptet har jag ju lånat av dig;) Jättesmarrig var den ju!

      Radera
  3. Åh vad du frestas!! Mitt på måndan och allt!
    Vb röran till måste ju bli himla gott, måste testas. Vi brukar ha en röra med cf och rödlök ev ibland dill i också! Vi har en burk kallax fileér som väntar på oss ute i stugan, så till helgen då ska vi frossa igen!..
    MVh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen det är ju såååå gott!!! Prova med vb-ost, en riktig höjdare:)

      Radera
  4. Oj, oj, oj så gott! Dregglet rinner i mungiporna. Tur att vi ska på surströmmingsfest till helgen, annars hade det nog blivit till middag idag & det hade nog inte familjen gillat, de är lite känsliga angående surisarna.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag håller med dig man blir verkligen sugen bara man tänker på det...Om de övriga är lite känsliga kan de ju testa med bara liiiite suring på mackan och med creme fraiche-röran med vb-ost. Då brukar det gå mycket bättre!

      Kram:)

      Radera
    2. Fasen vad gott det ser ut.
      Jag tänker "sno" några av dina tipps nu när vi skall ha surströmmingsskiva på jobbet. Det ska bli spännande och se/höra deras kommentarer när jag öppnar burkarna.

      // Bertil

      Radera