torsdag 21 januari 2021

Krämig champinjonsoppa med snabbt muggbröd

Alltså så himla god soppa! Enkel, krämig och jättegod nu när snön yr runt husknuten igen. Jag toppade med lite svartkålschips som enkelt gör på färsk svartkål i bitar blandat med olivolja och lite salt. In i ugnen i 175 grader tills det blir lite krispigt. Rör om då och då. Ett enkelt muggbröd gjorde jag också till, recept längre ner. 
KRÄMIG CHAMPINJONSOPPA 4port 
500 g färska champinjoner 
1 stor gul lök 
1 msk smör 
5 dl vatten 
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande fond 
1 tsk torkad timjan 
3 dl vispgrädde 
2 dl  creme fraiche 
Ev salt, peppar, chiliexplosion 

Hacka lök och champinjoner och stek i smör i en stor kastrull. När svampen släppt vätskan häll på vatten och buljong och timjan och låt det småkoka under lock ca 5-10 min. Tillsätt grädde och creme fraiche och låt det koka upp. Smaka av och mixa gärna lite så blir den extra krämig, men inte helt slät det är gott med lite mindre bitar. 

SNABBT MUGGBRÖD 
1 msk mandelmjöl 
1 msk kokosmjöl 
3/4 tsk bakpulver 
1/2 tsk vallmofrön 
1 nypa salt 
1 ägg 
1 msk vispgrädde 

Blanda ihop det torra och tillsätt sedan ägg och grädde. Rör snabbt ihop en smet och häll i en smord liten form/skål/mugg. Tillaga på full effekt i micron i 2 min. Ta ut brödet ur formen, dela i 2 halvor och rosta det gärna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar