torsdag 21 januari 2021

Blåbärstårta lchf

Igår firarade vi pappa på födelsedagen med smarrig tårta al'a lchf. Denna blir sååå god verkligen! Väldigt saftiga och goda bottnar som påminner lite om mazarinbotten. Fyllningen gör man ju såklart efter eget tycke och smak. Denna gång blev det blåbärssylt och lemoncurd blandat med grädde. Till midsommar gjorde jag samma botten och fyllde med rabarberkompott och vaniljkräm. Hur gott som helst!
BLÅBÄRSTÅRTA AL'A LCHF 
Tårtbotten: 
150 g smör 
2 dl grädde 
5 stora ägg 
1 1/2 dl sötning motsvarande samma mängd socker
1 dl mandelmjöl 
1 dl kokosmjöl 
1 dl pofiber 
1 msk fiberhusk 
2 tsk bakpulver 
1 krm vaniljpulver 

Smält smöret och låt svalna lite. Rör ner grädde. Vispa ägg och sötning riktigt poröst och blanda sedan ner smör och grädde. Blanda ihop allt det torra och vispa ner det i smeten. Sätt fast bakplåtspapper i botten på en springform 20 cm. Smörj formen väl och häll ner smeten. Grädda i nedre delen i 175 grader i ca 40 min. Känn med sticka när den är klar. Låt den kallna och dela sedan i 3 bottnar. 

Blåbärssylt:
1 pkt frysta blåbär ca 225 g
1/2-1 dl sötning
1 msk färskpressad citron 
3 msk chiafrön 

Blanda bär och sötning i en kastrull och låt det småkoka någon minut. Rör ner citron. Ta av från värmen och rör ner chiafrön. Låt det svalna och rör lite då och då. Häll upp i en burk och förvara i kylen. Se till att sylten är kall innan den används till tårtan. 

Lemoncurd:
Skal från 2 ekologiska citroner och saften från 3 st
1 dl sötning 
50 g smör 
2 hela ägg + 3 äggulor 

Blanda citronskal, citronsaft och sötning i en kastrull och värm så det smälter samman. Rör ner smöret och låt det smälta ihop också. Sila ev blandningen. Vispa ihop ägg och gulor och vispa sen ner det i kastrullen. Vispa kraftigt med vanlig handvisp och låt det inte koka! Vispa tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och låt det kallna. 

Montering av tårtan: bre ut hälften av sylten på nedersta botten. Vispa 4 dl vispgrädde och blanda lite med lemoncurden. Bre på en del av blandningen på sylten och lägg på en botten. Gör likadant med den. Först ett lager sylt och sen lemoncurden. Obs! All lemoncurd går inte åt till tårtan. Lägg över sista botten och täck tårtan med resten av grädden. Garnera efter tycke och smak. Jag hade färska blåbär och björnbär ovanpå. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar