fredag 29 januari 2021

Laxgryta med räkor och saffran

Alltså sååå himla god gryta! Toppa grytan med goda räkor just innan servering så dom inte kokar och servera gärna med en klick aioli och gott bröd. 
LAXGRYTA MED RÄKOR OCH SAFFRAN 4 port 
500 g laxfilé 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
2 msk olivolja 
1 fänkål 
2 morötter 
1 färsk broccolibukett 
2 pkt saffran 
1 dl vitt vin 
2 fiskbuljongtärningar 
4 dl vatten 
2-3 dl vispgrädde 
Örtsalt, cayennepeppar, citronpeppar 
Pressad citron 
Hackad dill 
500 g räkor med skal 

Hacka lök och vitlök och stek lätt i oljan i en gryta. Låt det inte få färg bara svettas lite. Skär morötter i små tärningar och tillsätt i grytan. Skär fänkål i mindre bitar och dela broccoli i små buketter och skär stammen i små bitar. Tillsätt grönsakerna i grytan och häll på vin, vatten, saffran och buljong. Låt det småkoka tills grönsakerna börjar mjukna men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Blanda ner grädde och laxen i mindre bitar. Låt det bara sjuda några minuter tills laxen är klar. Smaka av med kryddor och pressad citron. Skala räkor och toppa grytan med dom och hackad färsk dill. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar