söndag 24 januari 2021

Köttbullar i gräddsås med vitkålsmos

Riktig svensk husmanskost och på en fredag dessutom! Ja det funkar alldeles utmärkt för det är ju sååå himla gott! Vitkålsmos blir väldigt likt potatismos i både smak och konsistens. Ett väldigt bra alternativ när man äter lchf. Köttbullarna gjorde jag en rejäl laddning av, förstekte i ugnen och frös sedan in till kommande middagar. Perfekt snabbmat. 
KÖTTBULLAR I GRÄDDSÅS MED VITKÅLSMOS 
1500 g blandfärs 
1 gul lök fint riven 
2 ägg 
2 dl vispgrädde 
2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
1 krm malen kryddpeppar 
1 tsk torkad persilja 

Blanda ihop allt till en smet. Forma jämnstora bollar och lägg på bakpappersklädd plåt. Tillaga i 200 grader i ca 10 min. Ta ut och stek sedan i smör i en stekpanna. Dom som inte ska ätas för stunden behöver inte stekas på utan frysas direkt dom kallnat. 

GRÄDDSÅS till 4port 
3 dl vatten 
2 msk kalvfond 
4 dl vispgrädde 
100 g philadelphiaost 
1 tsk dijonsenap 
Ev lite soja, salt och peppar 
Vispa ner vatten och fond i pannan där köttbullarna stekts. Låt koka ner lite. Häll på grädde, philadelphiaost och dijonsenap. Koka upp och smaka av. Lägg ner köttbullarna och låt det småkoka ihop lite. 

VITKÅLSMOS:
Ca 1/2 vitkålshuvud 
Salt 
50 g smör 
Skär kålen i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt kålen rinna av ordentligt. Mixa den sedan slät med smör och smaka av innan servering. Har inga exakta mått här utan man får testa sig fram till lagom smak och konsistens. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar