söndag 6 maj 2012

Lax- och spenatpaj

Idag är det alldeles vitt ute efter gårdagens snöoväder. Men idag skiner nästan solen och det droppar rejält mycket från taken, så härligt! Igår blev det en jättegod laxpaj till middag. Ett recept som jag hittat på "Matklubben". Pajen görs med varmrökt lax, men det går bra att ta kallrökt om man vill. En god kall sås med räkor och rom passar jättebra till!
Lax- och spenatpaj  4 port

Pajdeg:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
100 g kallt smör
nån msk vatten

Fyllning:
1 påse färsk babyspenat ca 100 g
1 liten gul lök eller vårlök
ca 200 g varmrökt lax
2 dl riven västerbottensost
3 dl creme fraiche
3 ägg
salt,peppar

Blanda mjöl och smör och arbeta ihop en smulig deg. Tillsätt lite vatten så degen tar ihop. Detta görs absolut enklast i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och förgrädda i 200 grader i 10 min. 

Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt grovhackad spenat och låt det fräsa ihop lite. Fördela det sen i pajskalet. Dela laxen i mindre bitar och fyll på det och ost i pajen. Vispa ihop creme fraiche och ägg. Salta och peppra lite, tänk på att både laxen och osten är ganska salt. Häll därefter blandningen över det andra i formen. Grädda i 200 grader i ca 20-30 min, eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stannat. Servera med sallad och räkröra.

Räkröra:
2 dl creme fraiche
2 dl färdigskalade räkor
2 msk rom
½ finhackad rödlök
salt,peppar,dill

Rör ihop allt och servera till pajen.

2 kommentarer:

  1. Riktigt riktigt gott recept! Gjorde den för en månad sen cirka tillsammans med räkröran och den blev gudomligt god! Jag tackar för ett superduper recept och tänkte lägga in den på min blogg med hänvisning till din blogg så klart! :-) Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Så kul att du gillade pajen. Tycker själv också jättemycket om den. Lägg gärna ut receptet du med, jag blir bara glad! Kram:)

      Radera