måndag 14 maj 2012

Laxlasagne

Trist väder idag, det blåser storm och regnar. Känns ibland som att taket ska lyfta från huset. Tänkte tipsa om en god lasagne med lax och spenat som blev gårdagens middag. Riktigt gott och ett bra tips på hur man kan variera en bit lax. 
Laxlasagne  4-6 port

9 lasagneplattor
ca 500 g färsk laxfilè
salt
1 påse fryst bladspenat 400 g (tinad)
1 ask cocktailtomater
2-3 dl riven ost

Tomatsås:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
1 dl vatten
salt, peppar
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad persilja

Ostsås:
50 g smör
5 msk vetemjöl
1½ dl vitt vin
ca 6 dl mjölk
salt, vitpeppar
3 dl riven ost


 Börja med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök och fräs de mjukt. Häll på tomater och vatten. Smaksätt med kryddorna och låt det få stå och småputtra ihop en stund. 
Smält smöret till ostsåsen och rör ner mjölet. Späd med vin och mjölk. Låt det sjuda under omrörning i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och rör ner osten. Tänk på att inte salta för mycket då osten kan vara ganska salt.
Krama ur all vätska från bladspenaten och skiva laxen i tunna fina skivor. 
Bottna en form med lite av såserna och lägg på 3 lasagneplattor. Fördela hälften av spenaten på och hälften av laxen. Salta lite på laxen och fyll på med tomatsås och ostsås.
Lägg på nya plattor och upprepa processen. Ett lager plattor till och på med den tomatsås och den ostsås som finns kvar.
Toppa med halverade cocktailtomater och riven ost. Tillaga i 200 grader i ca 30-40 min. Lasagneplattorna ska kännas mjuka och den sak ha fin färg.
Krämigt och gott. Låt den gärna stå i några minuter innan servering så den får "sätta sig lite".
Servera med sallad!
 
  

1 kommentar:

  1. Det här ser ju helt himmelsk gott ut Therese! Var jag inte hunrgi innan så blev jag definitivt det nu :). Tack för din fina kommentar hos mig, Kram!

    SvaraRadera