lördag 30 juni 2012

Räkris med saffran

Hejsvejs! Idag öser regnet ner, det blåser och det är kallt.....usch och fy. Därför får det helt enkelt bli en inne-städar-dag, vilket också är högst nödvändigt. Hade planerat lite grillning ikväll, men jag tror vi fixar något inne istället. Tänkte tipsa er om en god rätt vi åt för nån dag sedan. Liten kombination av risotto,paella,rispytt, ja jag vet inte...men gott var det i alla fall! Passar lika bra som ensamrätt till 4 som ett tillskott på buffén. Då räcker det till minst 6 personer gissar jag om man har flera olika rätter.


Räkris med saffran  4 port

3 dl ris (vanligt)
6 dl vatten
salt
1 kg räkor med skal
1 gul lök
2 paprikor-valfri färg
(vitlök)
1 brev saffran
salt
peppar
cayennepeppar 

Börja med att skala räkorna. Koka ris med vatten och lite salt enligt anvisningar, eller tills vattnet kokat bort. Hacka lök och paprika och stek det mjukt i smör tillsammans med saffran. Jag hade inte i vitlök  men tror det skulle ha blivit riktigt gott och testar nog det nästa gång. När riset är klart blandas det ner i lök och paprikafräset. Vänd runt noga så allt ris färgas gult. Tillsätt ev lite vatten om det verkar klibba ihop. Smaka av med salt, peppar och en gnutta cayenne. Spara några räkor till dekoration och vänd ner resten. Skölj en kakform med kallt vatten och packa riset i den. Vänd upp på ett stort fat och dekorera med salladsblad, körsbärstomater och gurka runt kanten. Dekorera riset med räkor, citron och dill. Servera med kall örtsås och gott bröd.

Kall örtsås  

2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
färska örtkryddor tex: gräslök, dill, persilja, timjan
salt,peppar

Blanda creme fraiche och majonnäs i en skål. Tillsätt hackade örtkryddor efter smak. Krydda med lite salt och peppar. Låt den gärna stå kallt en stund. Servera till räkriset.
Receptet är hämtat ur boken "Hemmets bästa bjudrätter". En jättefin kokbok som jag verkligen kan rekommendera. Så om ni inte redan har den...köp! Innehåller en massa fina och bra recept!


1 kommentar: