onsdag 6 juni 2012

Jordgubbsbakelser

♫..Du gamla du fria......♪ ♪ 
Idag är det 6:e juni och Sveriges nationaldag! Det bör man ju faktiskt fira, eller hur? Åtminstone med en bit tårta eller nåt annan gott tycker jag. Om ni ännu inte förberett nånting så finns det fortfarande tid. Såna här goda och fina bakelser svänger man ihop snabbt som ögat. Så nu finns det inga mer ursäkter, sätt igång och baka och fira denna dag!

 Jordgubbsbakelser

Rulltårta:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kallt vatten

Fyllning:
mixade jordgubbar el sylt
vispad grädde
färska jordgubbar

Topping:
vispad grädde
färska jordgubbar
ev strössel

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt tillsammans med vattnet. Rör försiktigt ihop en slät smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 5 min. Passa noga så den inte bränns. Ta ut och strö på socker. Vänd den uppochner på ett nytt papper. Dra försiktigt bort papperet. Om det sitter fast kan man pensla med kallt vatten eller lägga en fuktad handduk över en stund. Låt botten svalna lite och bre över lite mixade jordgubbar och ett tunt lager vispad grädde. Dela några jordgubbar i små bitar och strö över. Rulla ihop och skär ganska tjocka skivor och fördela på fat.
Garnera med spritsad grädde och färska jordgubbar. Några fina strösselpärlor fick också dekorera mina bakelser, men det är inget för känsliga tänder, de är stenhårda. Fint blev det i alla fall! 

2 kommentarer: