torsdag 14 juni 2012

Vit chokladpannacotta med rabarberkompott

Funderar ni på att göra nån god efterrätt till helgen? -Ja, i sådana fall kan ni sluta fundera och börja skaffa ingredienser till denna supergoda dessert! Heeeeelt makalöst gott blev det. Alldeles perfekt len och krämig pannacotta och den lite syrliga rabarberkompotten till med smak av vanilj kunde inte ha blivit en bättre kombination. Ett lyckat giftemål kan man lugnt säga! Observera att pannacottan är beräknad till 2 portioner och kompotten räcker till 4.


Vit chokladpannacotta med rabarberkompott

Pannacottan (2 port)
2 dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk strösocker
1 gelantinblad
50 g vit choklad

Börja med att lägga gelantinbladet i kallt vatten. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills det har smält helt. Krama ur vattnet från gelantinbladet och rör ner det i kastrullen. Rör noga så det smälter. Låt blandningen svalna lite och häll sedan upp i fina glas eller skålar. Låt det sedan stelna i kylen. Tar minst 4 timmar.

Rabarberkompotten (4 port)
5 stjälkar rabarber (medelstora)
½ dl vatten 
1½ dl strösocker
½ vaniljstång el 1-2 tsk vaniljsocker 
ev röd karamellfärg

Skölj och skala ev rabarbern. Skär den i bitar ca 2 cm. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten, socker och urskrapad vaniljstång + själva stången. Låt det sjuda ihop tills rabarbern börjar mjukna lite. Rör den slät om ni vill eller låt det vara en del bitar kvar. Om ni använder vaniljsocker kan ni tillsätta det nu. Ta kastrullen från plattan och låt det svalna tills det är dags att servera. Plocka upp vaniljstången. Om man vill ha vackert röd färg på kompotten kan man göra som jag och tillsätta några droppar röd karamellfärg i den kalla kompotten. 

Toppa pannacottan med den goda rabarberkompotten. Kompott som blir över är jättegod att servera till glass eller som sylt i fil. Håller ca 1 vecka i kyl i en tät burk. Annars gör ni dubbel sats pannacotta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar