fredag 29 juni 2012

Enkel potatissallad och helgrillad fläskytterfilé

Fredag idag och redan är helgen här. Många planerar säkert att starta grillen i kväll och därför tänkte jag tipsa om en god och enkel krämig potatissallad som jag gjorde förra helgen när vi hade över ett gäng kokta färskpotatisar efter midsommar. Till det serverade vi en helgrillad fläskytterfilé som först legat i en god marinad och sedan grillats med indirekt värme. Riktigt gott!!!


Enkel potatissallad  4 port

ca 8-10 medelstora kokta färskpotatisar
liten bit gurka
liten bit purjolök el 2 salladslökar
1 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
ca 2 tsk pommeskrydda
1 tsk torkad persilja
salt, peppar

Börja med att röra ihop creme fraiche och gräddfil med kryddorna i en bunke. Skär potatisen i bitar, skölj och hacka purjon, gröp ur kärnorna från gurkan och hacka den i mindre bitar. Vänd försiktigt ner allt i bunken. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter smak. Låt den stå kallt en stund innan servering.

Helgrillad fläskytterfilé  4 port

1 hel fläskytterfilé
marinad (recept här)

Lägg köttet i en stor fryspåse och häll på marinaden. Knyt åt och låt köttet marinera i några timmar. Vänd påsen några gånger. Låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det ska på grillen.

OBS! Fettkappan får absolut  INTE skäras bort utan måste vara kvar vid grillning. Annars blir köttet torrt.

Grilla filén först över glöd så den får fin yta runt hela. Flytta sedan över den på sidan så den inte ligger över glöd. Lägg på locket och grilla med indirekt värme tills den uppnår en innertemperatur på 70 grader. Ta av den och vira in i grillfolie och låt den vila i ca 5 min innan den skärs upp i skivor. Perfekt resultat varje gång!
Servera med en god sås och en sallad. Recept på denna sås kommer i ett senare inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar