måndag 4 juni 2012

Thai satay

Thai satay är kycklingspett och en sötstark jordnötssås som serveras till. Har ätit det tidigare på thai-restaurang och tycker det är jättegott. Skulle nu försöka mig på denna rätt hemma i helgen. Jag hittade ett recept på "Matklubben" som var skrivet av en äkta thailändska. Hade tänkt grilla kycklingspetten ute, men som det tokregnade stekte vi helt enkelt kycklingen inne i stekpannan. Det blev faktiskt inte så tokigt. Såsen blev lite tjock och ville skära sig lite när den hade stått en stund och kycklingen råkade vi steka lite för länge så den blev ganska torr, men annars helt OK.

 Thai satay  4 port

3-4 kycklingfiléer

Marinad:
1½ dl kokosmjölk
½ msk gurkmeja
½ tsk salt

Sås:
2½ dl kokosmjölk
2 msk jordnötssmör
½-1 msk röd currypasta
1-3 msk socker
salt, citron

Skär kycklingen i långa strimlor. Häll upp all kokosmjölk (1 burk = 4 dl) i en bunke och rör om med visp så den blir slät. Ta 1½ dl till marinaden och blanda med salt och gurkmeja. Blanda marinaden med kycklingen och låt det stå ca 30 min. Trä ev upp kycklingen på spett och grilla över glöd eller stek i olja.

Sås: Fräs currypasta i lite olja. Börja med den mindre mängden och smaka dig sedan fram. Tillsätt jordnötssmör och kokosmjölken som är kvar. Låt det sjuda ihop lite och smaka sedan av med socker, salt, citron och ev mer currypasta. Min sås fick stå en stund och då blev den ganska tjock, men då kan man spä den med lite vatten. Servera allt med ris till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar