tisdag 5 juni 2012

Jordgubbssemifreddo

Idag tänkte jag tipsa er om en jättesmarrig jordgubbsglass eller semifreddo som det också kallas. Så enkelt att bara svänga ihop och förvara i frysen tills gästerna kommer. Jag hällde smeten i en vanlig glasform och skopade upp glassen i kulor. Om man vill kan man göra den i en springform och servera den som en glasstårta garnerat med färska jordgubbar. Riktigt gott vilket som i alla fall!

Jordgubbssemifreddo  ca 6-8 port

2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl florsocker
ca 1 liter jordgubbar
½ påse maränger

Dela upp äggen, vitor i en bunke och gulor i en. Häll upp grädden i ytterligare en bunke som ska vara lite större. Mixa jodgubbarna grovt, det ska fortfarande vara bitar kvar. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt ½ dl florsocker. Vispa en stund till. Flytta sedan vispen till äggulorna och tillsätt ½ dl florsocker. Vispa detta fluffigt. Flytta sedan vispen till grädden och vispa den fluffig, ej för mycket. Häll ner  äggulesmeten i grädden och vänd runt. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna. Rör ner lite drygt hälften av jordgubbarna och marängerna (krossa de ev lite med händerna). Vänd försiktigt runt försiktigt. Det ska vara lite slarvigt.Häll upp smeten i en form och klicka på resten av jordgubbsmixet och dra lite med en sked så det fortfarande är lite "jodgubbsklumpar". Ställ formen i frysen och frys i minst 4 timmar. Låt formen stå framme en liten stund innan servering så den mjuknar något.


Bara att börja skopa.... Jag grovkrossade marängerna men tyckte att de försvann lite så nästa gång ska jag prova med hela, tror det kan bli bättre.
Servera med färska jordgubbar! Här har jag också gjort en sås till genom att bara mixa jordgubbar helt slätt. 
Såååå gott och somrigt!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar